Sort by
Sort by

Radimo na tome da učinimo doručak boljim

I to sve zbog vas. Rekli ste više celog zrna, manje šećera. Mi smo vas poslušali i naporno radili kako bismo se poboljšali, uključujući to da je sada celo zrno najzastupljeniji sastojak u celom portfoliju Nestlé pahuljica. Vaš glas je bio početak puta u pravljenju boljeg doručka za svaki dan.

 

CTA Button Item
Nestlé pahuljice postaju sve bolje za vas

Nestlé zna koliko je ishrana vaše porodice važna i zato su naši stručnjaci proveli 12 godina menjajući recepte i tražeći nove načine da ih poboljšaju. Na taj način možemo da budemo sigurni da naše pahuljice ispunjavaju sve vaše potrebe i da su, istovremeno, veoma ukusne.

otac i sin doručkuju
devojka doručkuje
Nestle Nesquik Žitarice

 

Celo zrno - cela priča

Priča se... da je celo zrno dobro za nas. I to nije samo trenutni trend. Šta je u stvari celo zrno? Pa, tajna se krije u imenu... Celo zrno je zaista celo zrno, sa svim svojim hranljivim sastojcima. Za razliku od rafinisanog zrna, ništa se ne uklanja.

zalazak sunca

Celo zrno je doslovno celo zrno. Cela zrna našim žitaricama daju vlakna iz spoljašnjeg sloja (opne), vitamine i minerale iz hranljivog jezgra (klice) te skrobne ugljene hidrate i proteine koji se nalaze u središtu zrna (endosperm).

U Nestlé pahuljicama za doručak želimo da sačuvamo ono što je dragoceno. Znamo da su žitarice od celog zrna važan deo raznolike, uravnotežene ishrane, te zato radimo na povećanju količine celog zrna žitarica kod svih naših pahuljica.

Kada se zrno rafiniše kako bi se napravili "beli" proizvodi poput belog hleba, pirinča i testenine, spoljašnji deo zrna se baca i koristi se samo njegova sredina. Bez panike, sasvim je u redu jesti rafinisanu hranu, ona je takođe dobra za vas, samo što ne sadrži toliko hranljivih sastojaka kao njen rođak sa celim zrnom.

Mekinje: spoljašnji sloj bogat vlaknima sadrži proteine, vitamine B grupe i antioksidanse

Endosperm: skrobasti deo u sredini sadrži proteine i ugljene hidrate za energiju, kao i vitamine B grupe

Klice: bogate hranljivim sastojcima, ovaj unutrašnji deo sadrži vitamine B grupe i vitamin E, kao i minerale, poput magnezijuma, uz omega 6 masne kiseline.

Zrna su svuda oko nas! Provozajte se po selu tokom leta i videćete polja pšenice, ovsa, ječma i kukuruza (za pirinač koji raste u navodnjenim peščanim poljima morali biste da putujete malo dalje...).

Ali kada se vratite u grad i tražite po policama u supermarketu, kako možete da razlikujete celo zrno od onog koje nije baš toliko celo? Iznenadili biste se kada biste saznali koliko mnogo hrane za koju verujete da je sa celim zrnom u stvari to nije.

Žitarice od celog zrna uključuju intergralni ječam, pirinač, heljdu, bulgur, proso, kukuruz, kao i integralno pšenično brašno. Namirnice napravljene od ovih sastojaka takođe su izvori celih žitarica i uključuju hleb, testeninu i krekere.

Celo zrno je neopevani superheroj. Priroda je žitarice napunila vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji zajedno deluju kako bi ostvarili mnoge zdravstvene dobrobiti. Postoji snažan (i sve veći) znanstveni dokaz koji povezuje celo zrno sa smanjenim rizikom od mnogih nezaraznih bolesti - uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pretilnost i neke vrste raka. Vlasti za javno zdravstvo, nutricionisti i zdravstvene organizacije, uključujući SZO, preporučuju da jedemo cele žitarice umesto rafiniranih žitarica.

Iako bi trebalo da svako od nas pojede oko 50g celih žitarica dnevno, procenjuje se da većina nas pojede manje od četvrtine toga. To posebno vredi za decu - nešto što može uticati na zdrave prehrambene navike kasnije u životu. Kao kompanija koja proizvodi žitarice za doručak, mi smo u jedinstvenoj poziciji - svakog jutra se nalazimo na stolovima miliona porodica. Možemo pomoći našim potrošačima da povećaju unos celih žitarica kroz jedan jednostavan obrok. Da bismo to učinili još lakšim, odabirom naših žitarica sa zelenom zastavicom, znate da dobijate najmanje 8g celih žitarica po porciji.

Cele žitarice pune su dobrih stvari - proteina, vlakana, vitamina B, antioksidansa i mikronutrijenata. Takođe je temelj biljne ishrane. Planetarna dijeta je uravnotežena ishrana koja se uglavnom sastoji od namirnica biljnog porekla kao što su cele žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mahunarke, uz mali ali važan udeo mesa i mlečnih proizvoda. Nedavni izveštaj u časopisu Lancet i istraživanje WWF-a sugerišu da bi planetarna ishrana mogla smanjiti gubitak divljih životinja do 46%, usporiti krčenje šuma i smanjiti efekat staklene bašte za najmanje 30%.

Stručnjaci savetuju da ciljamo na 3 porcije celih žitarica dnevno. Porcija je oko 16g celovitog zrna - to može biti kriška integralnog hleba, 2 ovsena kolača, 3 posude kokica ili tri pune kutlače kuvane smeđe testenine. Većina nas ne uspeva uključiti tu količinu celih žitarica u svoju ishranu. Posuda žitarice ujutro odličan je način da počnete s dnevnim unosom celih žitarica.

Kako bismo pomogli potrošačima da prepoznaju koje žitarice sadrže celo zrno, dodali smo prepoznatljivu zelenu traku na vrh našeg pakovanja. Kad god vidite Nestle zeleni baner s oznakom celog zrna na našim pakovanjima, možete biti sigurni da sadrži najmanje 8 grama celog zrna u svakoj porciji.

Sve gotove žitarice za doručak moraju proći kroz neki oblik obrade kako bi bile jestive. Ovaj proces nema nikakvog uticaja na količinu celog zrna u našim žitaricama. Naše žitarice se prave jednostavnim postupkom - celo zrno se melje, sastojci se mešaju, zatim se žitarica oblikuje i kuva.

Neki vitamini koji se nalaze u celim žitaricama smanjuju se zagrevanjem (uključujći neke od vitamina B), ali toplina ne utiče na druge hranljive materije poput vlakana. Srećom, većina naših žitarica obogaćena je ključnim vitaminima. time se obnavlja prirodan nivo vitamina poput tiamina, riboflavina i niacina.

celovito zrno

Popularnost pahuljica za doručak - jer stvarno su dobre!

Pahuljice su ukusan način da dobijete najviše od svog doručka. Samo sipajte mleko, dodajte pahuljice i svoje omiljeno sveže voće i gotovo je. Izbalansiran doručak, pun važnih hranljivih sastojaka u svega par minuta. Hajde, navalite!

 

Bez žitarica nema uspeha

Pahuljice su napravljene pretežno sa zrnom žitarica, i ne samo što su ukusne, već, kada se jedu sa mlekom ili jogurtom, pružaju vam hranljive sastojke, uključujući ugljene hidrate, proteine, masti, šećere, vlakna i nekoliko vitamina i minerala. A ukoliko odaberete pahuljice sa celim zrnom, dobijate i više onoga što vašem telu treba. Zato što su svi jestivi delovi zrna tu, oni su sjajan izvor vitamina, minerala, skroba i drugih hranljivih sastojaka.

Obogatite svoju ishranu

Većina pahuljica je obogaćena vitaminima i mineralima. To ih čini još hranljivijim izborom koji pomaže celoj porodici da unese preporučenu dnevnu dozu hranljivih sastojaka. Na primer, neke pahuljice sadrže dodati kalcijum koji je važan za pravilan rast kostiju kod dece. Tako da vam zajedno sa mlekom dajemo još više dobrih stvari.

Da li ste znali?

Nedavna evropska studija, sprovedena među tinejdžerima uzrasta između 12 i 17 godina, pokazala je da oni koji jedu pahuljice unose više kalcijuma od svojih prijatelja koji biraju drugu hranu - a takođe unose i više magnezijuma, vitamina B grupe, poput Folata (B9), vitamina B12 i Riboflavina (B2), kao i više vlakana. Nije loše za jutro!

Vrti li se sve oko šećera?

Žitarice su glavni sastojak pahuljica za doručak. Iako pahuljice sadrže i šećer, on je uglavnom prisutan radi boje, teksture i ukusa. Ali to ne znači da ga je previše.